SORT/HVID

 2 højskoledage i november

Årets højskole hedder SORT/HVID og ligger i november hvor farverne aftager og mørket begynder at pakke sig. Vi skal arbejde med lys og mørke, og de sanser der vågner når det stærke lys aftager.

Højskolen starter fredag aften d. 1. november kl. 21.00 i Herringe kirke med sange og digte ved skuespiller Hanne Uldal m. musikere.

 

Lørdag er der værksteder hele dagen (se værksteder) , og vi slutter med en iscenesat mørkemiddag i den store sal, hvor en 8 retters menu bliver iscenesat med musik, effekter, lys og mørke.

 

Søndag morgen er der foredrag, eller rettere en litterær samtale mellem forfatter Kim Leine og litterat Signe Zacher Carlsen.

Som højskolegæst kan man desuden kvit og frit deltage i en poetisk mørkevandring gennem byen, som er lavet af kunstnerfællesskabet MYRKR i samarbejde med folk fra byen. Der er mørkevandring fredag kl. 17.30 og 19.30. Skriv gerne i forbindelse med tilmelding om man også ønsker at deltage i mørkevandring. (Læs mere under fanebladet Mørkevandring).

 

PROGRAM

 

Fredag d. 1/11
kl. 21.00 i Herringe kirke - Sange og digte ved sanger og skuespiller Hanne Uldal og jazzmusikere

 

Lørdag d. 2/11
kl. 8.30 Morgenmad på Rudme Friskole
kl. 9.30-12.00 Værksteder
kl. 12.00-13.00 Frokost
kl. 13.00-16.00 Værksteder
kl. 19.00-21.00 Iscenesat mørkemiddag (ikke umiddelbart for børn)

 

Søndag d. 3/11
kl. 8.30 Morgenmad og morgensang
kl. 10.00 Samtale med Kim Leine og Signe Zacher Carlsen
kl. 12.00 Let frokost.

 

VÆRKSTEDER

 Værksted for skyggebilleder: 

Fortællinger om mørke handler næsten altid også om et lys der er eller har været. Med udgangspunkt i små (egne eller andres) fortællinger om mørke skal vi arbejde med mødet mellem lys og mørke. For i det møde bliver skyggerne til. 

Ved hjælp af forskellige typer lyskilder, pap- og papirsilhuetter, gennemsigtige og mindre gennemsigtige lærreder, overheadprojektorer, diasfremvisere samt ventilatorer, der kan få ting til at blafre - skaber vi skyggebilleder som illustrationer til små fortællinger.
Fortællinger som alle har det til fælles at de handler om mørke.

Medbring evt. en lille fortælling, mundtlig eller på skrift, om noget du en gang har oplevet… i mørket.


Værkstedet er for voksne og for børn (min. 7 år) sammen med voksne.

Bodil Nygaard er billedkunstner, børnebogsforfatter illustrator og fortæller. Gennem flere år arbejdede Bodil med et fortælle- og byggeprojekt for børn, kaldet PAPIRKONTORET, hvor mange sære og forunderlige verdener er blevet til.

Korværksted:

Mørk er november og løvfaldet slut, vandet begynder at fryse. Lyset fra solen og blomsterne brudt - da må vort hjerte selv lyse. Synge vil vi, legen er magt, mer en beregning forstand og foragt, værn mod det sorte og tomme. Om der svæver dødelig dræ, vil vi dog elske, og plante et træ: frugter kan uspået komme.
På korværkstedet vil vi synge og lade sangen lyse i mørket. Smukke sange i flerstemmige klange. Korte timer der ender med en lysende koncert i mørket.

Sangtimerne ledes af korleder Johanne Elise Schack von Brockdorff. Johanne er født og opvokset i Rudme, uddannet folkeskolelærer og musikpædagog, og er ansat på Albertslund Lilleskole. Hun har i 8 år ledet Tirsdagskoret i København og holder af at skabe musik med mennesker. 

Brevskrivningsværksted:
I forhold til brevet er vi alle forfattere, det skriver John Chr. Jørgensen i sit studie af brevformen i hverdagen, litteraturen og journalistikken. I brevskrivningsværkstedet nøjes vi ikke kun med at studere breve, vi skal også skrive nogle selv. Hvad er et brev, hvordan kan det se ud, hvem skriver man egentlig til, hvad vil henvendelsen. Det undersøger vi sammen ved at læse forskellige forfatteres breve, hvorefter vi skal skrive nogle selv – og også læse dem sammen.

Martin Glaz Serup er forfatter til en række digt- og børnebøger, men skriver også kritik og litteraturteori. Han underviser blandt på Københavns Universitet og Forfatterskolen for Børnelitteratur, og er netop nu aktuel med digtsamlingen Endnu er dagen ikke spildt (Turbine 2019).

 

Fynsk tobak:
Tobaksdyrkning , tobakshåndtering og ikke mindst nydelsen heraf har en 3- 400- årig kulturtradition  herhjemme, og ikke mindst på Fyn har der i sidste århundrede været en betydelig tobaksavl. På værkstedet Fynsk Tobak kan man forsøge sig med håndtering af den nedtørrede tobak, rulle cigarillos og lave sin egen originale "Huck Finn" majspibe. 

Underviser Jørgen Havelund er mangeårig ryger, hjemmeavler af tobak, tidligere landmand, og underviser. Dertil er Jørgen meget vidende om landskaber og planter. 

TILMELDING

 

Man tilmelder sig højskolen ved at sende en mail til Hanne Rasmussen med 1. og 2. ønske til værksted, på hanneravn@hotmail.com

Voksenpris 900 kr. (Ønsker man ikke at deltage i mørkemiddagen lørdag aften, noteres ”ikke middag” og prisen er 700 kr.)


Børn (min. 7 år) koster 400 kr. ikke inklusiv mørkemiddag.

Vi arrangere fællesspisning for børn.
 

Tilmelding gælder først ved indbetaling.

Send mail med navn, ønsker om værksted (og påfør børns alder) til: hanneravn@hotmail.com
Indbetaling til

4692 4692 275969 (Danske Bank)

+ skriv navn og tilføj mærket 'MM' for mørkemiddagen